Hyperlinks til underpunkter

 

Hammertå (digitus mallerus)

Ligtorne mellem tæerne

Hælrevner

Hælspore (Fascitis plantaris)

Hård hud på hælene

Ondt bag på hælen

Oversiden af foden

Skæv/indadbøjet storetå

Træskoknuder

Nedgroede negle (unguis incarnatus)

Ligtorne under neglene

Fortykkede Negle

Svamp

Psoriasis

Lilletå-Negle

 

 

 

 

Lidelser:

Man skelner mellem 2 slags fødder :

Den græske fod: Her er 2 tåen længere end storetåen

Den ægyptiske fod: Her er storetåen længere

 

Tæerne:

Vores tæer er ligeså forskellige som vi er som mennesker.  Dog er der nogle lidelser, som er mere almindelige og som vi ofte møder som fodterapeuter.

 

 

 

Hammertå (digitus mallerus)

Hammertæer er en tilstand hvor, tåen bøjer sammen i det midterste led, så leddet peger opad.

 

 

Hammertæer skyldes i de fleste tilfælde, vores fodtøj. Især sko uden hælkappe, her skal man krumme tæerne sammen, for at holde skoen på, efterhånden kan denne krumning af tæerne blive permanent.

Samme krumning gør sig gældende ved fodtøj, der er for stort. Her rutsjer foden frem mod skosnuden og tæerne må bøje sig.

Hammertæer kan også opstå i forbindelse med nedsunken forfod.

Til at begynde med er hammertåen mobil, dvs man kan strække den ud, med fingrene, hvis man ikke gør noget ved dette stadie, kan tåen blive stiv,

 

 

Det er naturligvis vigtigt at fjerne årsagen til problemet, dette gøres nemt ved at kassere eller i hvert tilfælde at mindske brugen af det problemskabende fodtøj.

Hvis hammertåen stadig er mobil kan man hver dag lave nogle enkle øvelser. Man kan strække tåen ud med fingrene. En anden øvelse gøres bedst siddende. Her lægges modsatte hæl  forsigtigt ned på leddet, så leddet strækkes ud, dette gøres nogle gange og helst hver dag.

Deres fodterapeut kan fortælle mere om fodøvelser.

Er tåen blevet stiv og volder den mange gener, kan den opereres af en ortopædkirurg.

 

 

Ovenpå leddet kan der opstå hårdhudsdannelse og ligtorne, dette skyldes gnidningen mellem tåen og overlæderet på skoen.

En ligtorn er hård hud, der presser sig, som en spids nedad og trykker på nervespidserne. En ligtorn opstår når der er stort tryk på et lille område.

Der kan opstå hårdhudsdannelse og ligtorne ved leddet eller på spidsen af tåen.

Hvis tåen stadig er mobil kan der fremstilles flere former for aflastninger, så tåen rettes ud og dermed aflastes.

Derudover kan fodterapeuten fjerne hård hud og ligtorne, men det er meget vigtigt at nævne, at med mindre man fjerner årsagen, vil den hårde hud og ligtorne blive ved at komme tilbage.

 

- Tilbage Til Top -

 

 

Ligtorne mellem tæerne
Mellem tæerne kan der opstå meget varme og fugt. Af samme grund ligner en ligtorn mellem tæerne heller ikke en almindelig ligtorn.

Den vil som oftest være lidt mere gummiagtig i konsistensen.
Den minder dog grundlæggende om en almindelig hård ligtorn.
Ligtorne mellem tæerne kan være ligeså smertefulde som, ligtorne andre steder på foden.
Årsagen findes som regel i fodtøjet der er for smalt, hvorved knoglerne, i  tæerne presses for meget  sammen og trykke øges.
Nogle patienter har overliggende tæer, her kan ligtorne ligeledes være et stort problem og skabe mange gener.

 

 

Behandling:
Fodterapeuten kan fjerne ligtornen, men igen er det vigtigt at fjerne selve årsagen til problemet og det vil i mange tilfælde være fodtøjet. Som bør være bredere over tæerne. De kan få råd og vejledning til køb af fodtøj hos fodterapeuten.
Der kan desuden fremstilles aflastninger, der kan hjælpe med at skabe mere mellemrum mellem tæerne, så trykket mindskes.

 

- Tilbage Til Top -


 

 

Hælen

Hælen er det punkt på foden, som sættes først i underlaget ved gang og løb. Den indeholder også den største knogle i foden, som bl.a. understøttes af en "fedtpude" der tilsammen danner det vi kender som hælen.

 

 

Hælrevner
Hælrevner er revneformede åbninger i den hårde hud, der ofte dækker hælens bageste underside i en halvmåneform
Hælrevner kan være dybe og gå helt ned i det levende væv. De kan hurtigt
blive så dybe at de begynder at væske/bløde.

 

 


Årsag:
Skyldes ofte fodtøjet. Fx træsko eller damesko med rem om hælen, slippers og badetøfler. De er alle kendetegnede ved IKKE at have en fast hælkappe. Når der ikke er fast hælkappe så slipper hælen skosålen for hvert skridt og det giver et lille stød til hælen, når foden sættes i. Nogle træder meget hårdt ned på hælene når de går - det kan også give hælrevner.
Er der ingen hård hud, men kun revner, så skyldes det ofte meget tør hud.

 

 

Behandling:
Fodterapeuten fjerner den hårde hud, så revnerne kan hele op. Er revnerne meget dybe, er det vigtigt at vide, at fodterapeuten beskærer den hårde hud i og omkring revnerne, men revner skal have lov at hele op. Dette gøre bedst ved at smøre fødderne i en god fed creme. Derudover kan man have brug for at have en lille stødabsorberende indlæg i skoen Og så selvfølgelig skifte det fodtøj ud, som er årsagen til problemerne.
I klinikken sælger vi den effektive Lipid creme fra Allpresan, som er god som natcreme til hælene.

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 

 

Hælspore (Fascitis plantaris)
En hælspore er en lille knogletilvækst på hælen. Hælsporer kan vise sig ved, at man får smerter under hælen og kan kun konstateres ved røntgenfotografering. De fleste som går direkte til lægen, vil dog ikke få tilbudt røntgen, men få stillet diagnosen, ud fra symptomerne.

 

 

Årsag:
Smerter i hælen kan skyldes mange ting. Hælsporer kan blandt andet skyldes overbelastninger af muskulaturen, det vil sige fejlbelastninger grundet fejlstillinger i foden, der medfører forkert muskelbrug og hermed overbelastning i blandt andet hælregionen. Det er ofte mennesker, der går meget på arbejdet, som får smerter.

 

 

Behandling:
Et stødabsorberende hælindlæg, med speciel aflastning af hælsporen, kan blandt andet lindre generne. Indlægget kan flyttes fra sko til sko og skal benyttes i alle de sko, man går med i løbet af dagen (også hjemmeskoene). I andre tilfælde er det løsningen at rette op på fejlstillingen, så foden ikke bliver overbelastet. Det kan også være nødvendigt at skifte fodtøjet ud, idet en lidt kraftig stødabsorberende sål kan virke forebyggende. Træsko frarådes.

 


 - Tilbage Til Top -

 

 

Hård hud på hælene
Hård hud opstår som en reaktion på en belastning, der er større end hudens forhold er beregnet til. Huden og det underliggende væv er konstrueret til at modstå visse påvirkninger så som at blive trådt på, modvirke betændelser, tage imod stød og virke som støddæmper ved gang, løb og spring.

 

Årsag:
Overbelastning af huden på hælen er den væsentligste årsag til dannelsen af hård hud. Dette kan skyldes en nedsat tykkelse af stødabsorberende væv på hælene, en tung gang eller gang på et hårdt underlag (betongulv), overvægt eller tungt arbejde, benyttelsen af træsko eller sko med en tynd, hård sål (lædersåler) og tør hud. Den hårde hud øger risikoen for revner i hælen.


Behandling og forebyggelse:
Ved hård hud på hælene bør man søge behandling hos en  fodterapeut. Det er ikke tilrådeligt selv at slibe eller skære i den hårde hud. Det kan skabe yderligere problemer. Ved brug af fodfil ”varmes” huden op og den enste måde huden kan beskytte sig mod denne varme, er ved at danne mere hård hud.
 Ved fjernelse af hård hud, med såkaldte indgangsskalpeller, fodraspe og fodhøvle risikerer man at tage for meget af den hårde hud, på et enkelt område.
Det er derfor en rigtig god ide, at få en fodbehandling, hos fodterapeuten, derefter kan man holde fødderne ved lige, ved at benytte en pimpsten og en god fed creme.
 Desuden skal man gennemgå sit fodtøj og undersøge dets såler. Det anbefales at benytte fodtøj med en lidt kraftig sål af et stødabsorberende materiale samt fast hælkappe. Træsko bør helt undgås. I særlige tilfælde kan fodterapeuten fremstille et stødabsorberende hælindlæg.

 

 

- Tilbage Til Top -

 


 

Ondt bag på hælen
Gener i hælen/vokseværk i hælen (10-14 årige).

Årsag:
I hælknoglen sidder nogle vækstzoner, der hos 10 til 14 årige stadig er aktive. Kommer der et brud i en sådan vækstzone, kan det gøre så ondt, at deltagelse i gymnastik og anden sport ikke kan lade sig gøre. En ortopæd kan afgøre, om det er denne lidelse.
Lidelsen ses ofte hos fodbolddrenge i 10-14 års alderen.


Behandling:
Det kan i mange tilfælde lindre at bruge et stødabsorberende hælindlæg lavet af silikone. De kan købes hos fodterapeuten. Selve generne kan ikke behandles, men forsvinder af sig selv når vækstzonerne lukkes. Det kan tage mellem 3 og 8 mdr. Det kan ikke forebygges at der kommer disse brud i vækstzonen.

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 

Oversiden af foden
Ovenpå foden kan være nedsat bevægelighed - eller stivhed i mellemfods-knoglerne. Det medfører ofte en generende overbelastning når man bevæger sig fremad, idet der da sker en bøjning opad i mellemfoden. Kan mellemfoden ikke bevæge sig i fornødent omfang, "klemmer" det i leddene, og der opstår gener.
I dette tilfælde kan det være en fordel, at gå i fodtøj med en lidt stiv sål som til en vis grad modvirker, at man bøjer i mellemfoden. Derved lettes den fremadskridende bevægelse i gangmønsteret.

 

 

- Tilbage Til Top -

 


 

Skæv/indadbøjet storetå
Hos nogle bøjer storetåen ind mod 2´den tåen. Dette medfører ofte en knyst på siden af foden. Det er en tilstand, som tit giver problemer i form af hård hud og ligtorne på knysten samt en nedgroet negl på storetåen.

 

 

Årsag:
Fodtøj. Hos nogle mennesker opstår tilstanden lettere end hos andre, men uanset hvor hurtigt eller langsomt tilstanden opstår, så skyldes det fodtøjet, der er for spidst i snuden.

 

 

Behandling:
Fodterapeuten kan behandle den hårde hud, ligtornene og neglen samt fremstille aflastninger, så tåen kommer ud på plads - hvis den er mobil. Ved en mobil indadbøjet storetå ses ofte gode resultater med hyppige og vedvarende fodøvelser.
Der kan ligeledes fremstilles en bøjle til neglen hvis dette er nødvendigt.
Hvis knysten giver meget store gener, kan den opereres.
Behandlingerne er dog kun effektive, hvis der samtidig ses kritisk på det benyttede fodtøj. Fodterapeuten kan vejlede i fodøvelser, der får tåens muskler til at arbejde effektivt igen.

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 

 

 

Træskoknuder
Hos ganske mange mennesker opstår der en "knude" på oversiden af foden, oftest over storetåens eller andentåens mellemfodsknogle.

 

 

Årsag:
Dette er en reaktion på en overbelastning, der er forårsaget af fodtøj. Især træsko (heraf navnet) er årsag til disse knogletilvækster. Personer med en høj svang vil, når de går i træsko, presse oversiden af foden eller vristen meget hårdt op imod overlæderet. Det samme kan gøre sig gældende ved sko, der strammer over vristen eller, hvor kanten af skoen, det pågældende sted, er meget hård.
Igen ser man kroppen reagere mod for stor en belastning med en fortykkelse. I dette tilfælde er der dog tale om en fortykkelse af knogle eller bindevæv, der danner disse knuder oven på foden.

 

Behandling:
Der er kun ét at gøre og det er at tage hensyn til problemet, når der købes nyt fodtøj. I ganske ekstreme tilfælde kan der anbefales et kirurgisk indgreb

 

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 


 

 

 

Nedgroede negle (unguis incarnatus)
Nedgroede negle er kendetegnet ved smerter omkring neglen. Huden kan blive rød, hævet og der kan forekomme betændelse.
Har man gået længe med en nedgroet negl, kan der være opstået såkaldt granulationsvæv, som har lagt sig henover neglen.

 

 

Årsager:
For spidse sko - de trykker tæerne og dermed også neglene ind imod hinanden. Neglene begynder derfor at gro nedad for at kunne være der.
Forkert klipning af neglene. Hvis neglene bliver klippet ned i siderne, eller man "river" neglene af, kan der sidde en spids tilbage, som vokser ind i huden og giver betændelse.
Sportsgrene hvor tæerne presses mod skoen snude eks. Badminton og fodbold

 

 

Behandling og forebyggelse:
En neglebøjle kan rette neglen op. Den lindrer oftest symptomerne med det samme.
Neglebøjlen udøver et lille træk, så neglesiderne løftes. Behandlingen gør ikke ondt, og neglebøjlen generer ikke efter påsætningen.
Neglebøjlen tilrettes med jævne mellemrum indtil neglen har fundet sin naturlige form - i hele neglens længde. Det er også vigtigt, at neglelejet, der var presset sammen under den nedgroede negl, tilpasser sig neglens nye form. Det er her vigtigt at fortælle, at det kan tage længere tid at få neglen rettet op.
For at bevare et godt resultat, er korrekt negleklipning og brug af rummeligt og "fodvenligt" fodtøj vigtigt. Fodterapeuten giver individuel vejledning under behandlingsforløbet.
Med en henvisning fra egen læge til neglebøjlebehandling (ortonyxi) hos fodterapeut, yder den offentlige sygesikring tilskud til et begrænset antal behandlinger.
Medlemmer af sygeforsikringen "danmark" - gruppe 1 og 2 - får tilskud til ortonyxi.

 

Andet:
Der kan godt være ømhed og nogen gange endda smerter ved neglekanterne på storetåen, uden at det behøver at være en nedgroet negl. Der kan nemlig forekomme ligtorne under neglene.

 

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 

 

 

 

 

Ligtorne under neglene
Ligtorne er hård hud der går dybt ned i huden og trykker på nervespidserne. De kommer, når der er et stort tryk på et lille afgrænset område.

 

Årsag:
Når der kommer ligtorne under neglene, skyldes det som regel fodtøj, der er for smalt over forfoden eller for lav tåhøjde på skoen. Det kan selvfølgelig også være et tegn på, at neglen er ved at gro ned.
Ligtorne i neglesiderne kan i princippet opstå ved alle tæerne, men de forekommer hyppigst ved storetåen.

 

Behandling:
Fodterapeuten, kan fjerne ligtorne under neglene, ved at skære dem væk.

 

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 

 

 

Fortykkede Negle
En fortykket negl kendetegnes oftest ved brune, gule og/eller hvide striber i neglens længderetning. Neglen kan virke lidt porøs - især på undersiden.

 

Årsager:
Tryk/slag: F.eks. hvis man på et eller andet tidspunkt har tabt noget ned over, sparket imod med eller på anden måde skadet sin tånegl. Neglelejet er så blevet ødelagt og neglen fortykker.

 

Behandling:
Fodterapeuten kan slibe neglen til normal tykkelse.

 

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 

 

 

Svamp
Vi har alle en masse naturligt forekomne svampe på kroppen, men hvis vi giver dem de rette betingelser, bliver de til gene for os. Svamp i neglene opstår ofte i forlængelse af, at man har svamp i huden mellem tæerne og under foden.

 

 

Behandling:
kun en undersøgelse hos lægen eller hudlægen kan afgøre, om der er tale om svamp. Svamp i neglene behandles mest effektivt med receptpligtig medicin, men der kan forekomme tilfælde, hvor behandlingen ikke hjælper. Medicinen kan have bivirkninger, så det er vigtigt at drøfte problemet med lægen, inden behandlingen påbegyndes.

 

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 

 

 

Psoriasis
Psoriasis kan også give fortykkede negle. Også patienter, der ikke har Psoriasis i udbrud, kan have psoriasis i neglene.

 

Behandling:
fodterapeuten kan slibe neglene ned, men ikke altid helt til normal tykkelse, da der kan være nerver og blodkar, der er trukket op igennem neglen.

 

 

 

- Tilbage Til Top -

 

 

 

 

Lilletå-Negle
Noget af det, der oftest klages over, når det gælder tåneglene, er lilletåneglene. De forekommer i alle varianter. Nogle er fortykkede, nogle flækker i to dele, nogle er nærmest trekantede og nogle er der næsten ikke.

 

Årsag:
Der er to årsager til, at lilletånegle ser ud som de gør. Den ene er tryk fra sko, der ikke er brede nok og den anden er et medfødt udseende.

 

Behandling:
Fodterapeuten kan slibe og rette på neglens facon, men kan ikke få en lille negl til at blive stor.

 

 

 

- Tilbage Til Top -